bezglutenowo z GlutenFreeBox

  • 7 lutego, 2016
  • Super mama, super kobieta
  • 0 komentarzy

Ostatnio bardzo modne stały się produkty bezglutenowe. Jedzą je osoby nawet niemające alergii bądź celiakii.

Czym właściwie jest gluten?

Jest to mieszanka dwóch białek roślinnych gluteniny i gliandyny. Odpowiedzialny jest za nadawanie ciastu ciągłej konsystencji i pęcherzyków powietrza.

Czemu gluten zyskał tak złą sławę?

Australijski naukowiec Peter Gibson przeprowadził badania, na ich podstawie stwierdził, iż gluten powoduje zmęczenie, bóle głowy, niestrawność, bóle brzucha.

Ale nie tylko

Bo jeszcze jest odpowiedzialny za słabą kondycję fizyczną, problemy z plodnością.

Gluten podrażnia system odpornościowy. Skutkiem mogą być osłabienie odporności, choroby skóry, problemy ze snem. Poza osłabieniem organizmu, trwające długo zapalenia jelita prowadzące do nowotworów jelita.  Gluten zwiększa apetyt, przy trawieniu glutenu wytwarzane są substancje podobne do opiatow, które pobudzają receptory mózgu odpowiedzialne za „bycie na haju”.

Gluten uszkadza mózg, nasila objawy epilepsji, autyzmu, zespołu aspergera.

Z glutenem wiąże się 55 chorob.

Gluten jest białkiem bez większych wartości odżywczych.

Warto go z diety wyeliminować lub znacznie ograniczyć.

Ja się staram by w naszej kuchni gluten jak już musi być, to w mikroskopijnych ilościach, a najlepiej wcale.

Problem z zakupem produktów bezglutenowych w małym mieści jeszcze się zdarza. Jednak coraz więcej jest sklepów ze zdrową żywnością, a w marketach stoiska eko.

W takich punktach wybór jest duży i bywa trudny.

Ponieważ chcę gluten wyrzucić z domu szukam fajnych produktów, które zastąpią nam te glutenowe.

Nie tak dawno trafiłam na stronę firmy

Glutenfreebox.

Co to takiego?

Coraz więcej powstaje firm oferujących zakup abonamentów. O co chodzi?

Wybieramy opcję na jaki czas chcemy abonament i każdego miesiąca otrzymujemy box z artykułami. W boxie od Glutenfreebox otrzymacie kilka produktów. Wszystkie renomowanych firm, wysokiej klasy, smacznych i zdrowych.

IMG_20160207_135819

My właśnie dostalisy pierwszy box. Do kontroli zawartości przystąpił Franus, wyczail batoniki :-)

Kiedy Czorcik zajął się batonikami ja zajelam się resztą.

Co tam znalazłam?

IMG_20160207_134935

Makaron penne ryżowy z ekologicznej mąki z brązowego ryżu

IMG_20160207_135010

Chleb lniany suszony z buraczkami

IMG_20160207_134818

Ciastka ze skórką cytrynową

IMG_20160207_134713

Gryczanki o smaku owoców leśnych

Batoniki

IMG_20160207_134732

-z pełnego ziarna owsa, moreli i chia

IMG_20160207_134949

-z banana, daktyli,

IMG_20160207_134801

– owocowo miętowo orzechowy

Pomyślcie, że nie da się jeść. Nic bardziej mylnego. Franus wciągnął batoniki, ciastka, gryczanki, wziął się za chlebek, aż wkroczyłam ja, też coś mi sie należy.

Produkty wysokiej klasy, smaczne, odżywcze. Aż mnie podkusiło by coś z nich wyczarować. Tak wkrótce powstanie post z przepisami z tych produktów.

Ja z czystym sumieniem polecam Glutenfreebox. Bo to super sprawa, dla tych co dbają o zdrowie własnej rodziny.

Zapraszam na fanpage Glutenfreebox, tam zawsze są najświeższe informacje.

Życzymy smacznego

 

Informacje o glutenie pochodzą z www.paleosmak.pl

IMG_20160207_135711IMG_20160207_135641IMG_20160207_135609IMG_20160207_135541

 

Macie ochotę na konkurs?

Marka Glutenfreebox ufundowała dla Was box z produktami bezglutenowymi.

Co musicie zrobić żeby wygrać?

1. Polubić fanpage Glutenfreebox

2. Polubić mój fanpage

3. Udostępnij artykuł z konkursem na

swojej tablicy

4. Wymyśl przepis  na bezglutenowy

posiłek.

Czas start

Konkurs trwa do 21 lutego

Wyniki 22 lutego

Powodzenia