bezglutenowo z GlutenFreeBox
- 7 lutego, 2016
- Super mama, super kobieta
- 0 komentarzy
Ostatnio bardzo modne stały się produkty bezglutenowe. Jedzą je osoby nawet niemające alergii bądź celiakii.
Czym właściwie jest gluten?
Jest to mieszanka dwóch białek roślinnych gluteniny i gliandyny. Odpowiedzialny jest za nadawanie ciastu ciągłej konsystencji i pęcherzyków powietrza.
Czemu gluten zyskał tak złą sławę?
Australijski naukowiec Peter Gibson przeprowadził badania, na ich podstawie stwierdził, iż gluten powoduje zmęczenie, bóle głowy, niestrawność, bóle brzucha.
Ale nie tylko
Bo jeszcze jest odpowiedzialny za słabą kondycję fizyczną, problemy z plodnością.
Gluten podrażnia system odpornościowy. Skutkiem mogą być osłabienie odporności, choroby skóry, problemy ze snem. Poza osłabieniem organizmu, trwające długo zapalenia jelita prowadzące do nowotworów jelita. Gluten zwiększa apetyt, przy trawieniu glutenu wytwarzane są substancje podobne do opiatow, które pobudzają receptory mózgu odpowiedzialne za „bycie na haju”.
Gluten uszkadza mózg, nasila objawy epilepsji, autyzmu, zespołu aspergera.
Z glutenem wiąże się 55 chorob.
Gluten jest białkiem bez większych wartości odżywczych.
Warto go z diety wyeliminować lub znacznie ograniczyć.
Ja się staram by w naszej kuchni gluten jak już musi być, to w mikroskopijnych ilościach, a najlepiej wcale.
Problem z zakupem produktów bezglutenowych w małym mieści jeszcze się zdarza. Jednak coraz więcej jest sklepów ze zdrową żywnością, a w marketach stoiska eko.
W takich punktach wybór jest duży i bywa trudny.
Ponieważ chcę gluten wyrzucić z domu szukam fajnych produktów, które zastąpią nam te glutenowe.
Nie tak dawno trafiłam na stronę firmy
Co to takiego?
Coraz więcej powstaje firm oferujących zakup abonamentów. O co chodzi?
Wybieramy opcję na jaki czas chcemy abonament i każdego miesiąca otrzymujemy box z artykułami. W boxie od Glutenfreebox otrzymacie kilka produktów. Wszystkie renomowanych firm, wysokiej klasy, smacznych i zdrowych.
My właśnie dostalisy pierwszy box. Do kontroli zawartości przystąpił Franus, wyczail batoniki :-)
Kiedy Czorcik zajął się batonikami ja zajelam się resztą.
Co tam znalazłam?
Makaron penne ryżowy z ekologicznej mąki z brązowego ryżu
Chleb lniany suszony z buraczkami
Ciastka ze skórką cytrynową
Gryczanki o smaku owoców leśnych
Batoniki
-z pełnego ziarna owsa, moreli i chia
-z banana, daktyli,
– owocowo miętowo orzechowy
Pomyślcie, że nie da się jeść. Nic bardziej mylnego. Franus wciągnął batoniki, ciastka, gryczanki, wziął się za chlebek, aż wkroczyłam ja, też coś mi sie należy.
Produkty wysokiej klasy, smaczne, odżywcze. Aż mnie podkusiło by coś z nich wyczarować. Tak wkrótce powstanie post z przepisami z tych produktów.
Ja z czystym sumieniem polecam Glutenfreebox. Bo to super sprawa, dla tych co dbają o zdrowie własnej rodziny.
Zapraszam na fanpage Glutenfreebox, tam zawsze są najświeższe informacje.
Życzymy smacznego
Informacje o glutenie pochodzą z www.paleosmak.pl
Macie ochotę na konkurs?
Marka Glutenfreebox ufundowała dla Was box z produktami bezglutenowymi.
Co musicie zrobić żeby wygrać?
1. Polubić fanpage Glutenfreebox
2. Polubić mój fanpage
3. Udostępnij artykuł z konkursem na
swojej tablicy
4. Wymyśl przepis na bezglutenowy
posiłek.
Czas start
Konkurs trwa do 21 lutego
Wyniki 22 lutego
Powodzenia