jesienne smaki
- 28 września, 2016
- Super mama, super kobieta
- 2 komentarze
Jak wiecie przeprosilam się z piekarnikiem, piekę moje i czyjeś pomysły :-)
Dziś nie moje, ale zmodyfikowane przeze mnie, żeby było zdrowo.
Szarlotka megaszybka
Przepis Pani Magdy Gessler
Tu oryginał
Ja go zmodyfikowałam
Dla moich chłopaków podwójna porcja
8jabłek
20 łyżek mąki orkiszowej
20 łyżek oleju kokosowego
Pół szklanki miodu
8jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia EKOLOGICZNEGO
1 łyżka masła
Smarujemy blaszkę masłem, wsypujemy pokrojone jabłka, resztę składników miksujemy i polewamy jabłka.
Pieczemy około godziny w temperaturze 180°.
Może zajść konieczność dodania więcej mąki, gdyż orkiszowa nie ma tyle syfu co biała pszenna i jest przez rzadsze ciasto
Smacznego
Podobno kolegom Pawła w pracy smakowało, przynajmniej tak mówią :-).
Babeczki cynamonowe
3 jabłka
1 jajko
1,5szklanki mąki orkiszowej
3 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Garść żurawiny suszonej
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczkę cynamonu
Wszystko miksujemy, przelewamy do muffinek, pieczemy w 200° około 25minut
Smacznego
Super na ciepłe śniadanko, smakują również zimne.
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy cynamonu z firmy Prymat, ja go oczywiście zmodyfikowałam :-)
Smacznego :-)
Jesień może bywa i szara, ale kulinarnie to chyba najbogatsza pora roku :-)