jesienne smaki

  • 28 września, 2016
  • Super mama, super kobieta
  • 2 komentarze

Jak wiecie przeprosilam się z piekarnikiem, piekę moje i czyjeś pomysły :-)

 

Dziś nie moje, ale zmodyfikowane przeze mnie, żeby było zdrowo.

Szarlotka megaszybka

Przepis Pani Magdy Gessler

Tu oryginał

img_20160928_152541

Ja go zmodyfikowałam

Dla moich chłopaków podwójna porcja

8jabłek

20 łyżek mąki orkiszowej

20 łyżek oleju kokosowego

Pół szklanki miodu

8jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia  EKOLOGICZNEGO

1 łyżka masła

Smarujemy blaszkę masłem, wsypujemy pokrojone jabłka, resztę składników miksujemy i polewamy jabłka.

Pieczemy około godziny w temperaturze 180°.

Może zajść konieczność dodania więcej mąki, gdyż orkiszowa nie ma tyle syfu co biała pszenna i jest przez rzadsze ciasto

Smacznego

Podobno kolegom Pawła w pracy smakowało, przynajmniej tak mówią :-).

 

Babeczki cynamonowe

3 jabłka

1 jajko

1,5szklanki mąki orkiszowej

3 łyżki miodu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Garść żurawiny suszonej

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 łyżeczkę cynamonu

Wszystko miksujemy, przelewamy do muffinek, pieczemy w 200° około 25minut

img_20160927_084322

Smacznego

Super na ciepłe śniadanko, smakują również zimne.

Przepis pochodzi z opakowania przyprawy cynamonu z firmy Prymat, ja go oczywiście zmodyfikowałam :-)

Smacznego :-)

Jesień może bywa i szara, ale kulinarnie to chyba najbogatsza pora roku :-)